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Mr. Joseph Maheady

Senior Environment Policy Representative
National Association of Realtors

700 Eleventh Street, NW

Washington, DC 20001-4507

Dear Mr. Maheady:

We are respeonding to materials you submitted to the U.S.
Environmental Protection Agency (EPA) before your April 18, 2001
meeting with EPA staff, and materials you submitted to the U.S.
Department of Housing and Urban Development (HUD) in your May 15,
2001 letter to HUD, These materials raised questions about
implementation of EPA’s and HUD’s March 6, 1996, rulemaking,
Requirements for Disclosure of Known Lead-Based Paint and/or
Lead-Based Paint Hazards in Housing (Disclosure Rule); EPA’s
June 1, 1998 rule, Reguirements for Hazard Education Before
rRenovation of Target Housing (Renovation Rule); and HUD's
September 15, 1999 Lead-Safe Housing Rule, :

1. Timing of disclosure.

You asked whether the “timing” guidance which EPA and HUD
previously provided to the National Association of Realtors (NAR)
in March, 1999 and subsequently incorporated into our
Interpretive Guidance for the Real Estate Community on the
Requirements for Disclosure of Infermation concerning Lead-Based
Paint in Housing, Part III (Rugust 2, 2000), can be applied
nationwide. Yes, it can be applied nationwide; EPA and RUD will
state this in future Interpretive Guidance.

5. Execution of the disclosure and acknowledgment form in
“ecounterparts.”

You asked whether the disclosure and acknowledgment form
could be executed in “counterparts” through the use of
photocopies, that is, whether the listing broker and seller of a
property may execute their porticns of the disclosure and
acknowledgment form, distribute phetocopies of the signed form to
prospective purchasers, and have a cooperating broker and the
purchaser execute and return the photocopy of the form. Lessors
and sellers may use this practice, as long as HUD and EPA can
access all of the original signatures. '
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3, tUse of electronic versions of the disclogure_and
acknowledgment forms.

You asked whether electronic versions of the disclosure and
acknowledgment forms were acceptable, that is, whether a broker
may transmit an electronic version of the form signed by the
seller, to be executed and returned by the purchaser. When the
applicable provisions of the flectronic Signatures in Global and
Natienal Commerce Act (ESIGN), Public Law 106=229, are
implemented through the rulemaking which is now under way, HUD
and FPA will provide guidance on its implementaticn with respect
to the Disclosure Rule.

4. DPisclosure by joint owners of property.

You asked whether each party who is a jolnt owner of a
property must execute the disclosure and acknowledgment form or
whether egecution by one party weuld be sufficient. EPA and HUD
agree with your position relative to joint ownership of property
in cases where one joint owner is fully disclosing all known
lead-based paint or lead-based paint hazard information held by
either owner. Our focus is on the proper disclosure of
information and the execution of the disclosure by someone
legally authorized te represent the parties. EPA and HUD believe
that any omission of information about lead-based paint or lead-
based paint hazards known to any joint owner would be a viclation
of the Disclosure Rule.

5. Acknowledging receipt of informatien.

you asked whether the buyer needs to acknowledge receipt of
information on the disclosure form if no reports pertaining to
lead-based paint and lead-based paint hazards were provided to
the buyer. If the seller has no information in the form of
reports or records te provide, then the buyer does not have to
acknowledge receiving such information. EPA and RUD have stated
this information in the past and will develop interpretive
gquidance which captures our position on this igsue. This
guidance applies to the case of rentals as well as sales.

6. Terminology of the disclosure and acknowledgment form.

You asked whether the terminology of the Disclosure and
Acknowledgment form used by lessors or sellers must correspond
with that prescribed in the Disclosure Rule, and cited the sample
form provided in the final rule preamble (61 FR 9074-75, March 6,
1956). NAR recognizes that EPA and HUD require that exact
wording be used for the Lead Warning Statements to ensure that
the law is properly stated. EPA agreed in its September 8, 13999
letter to Representative Todd Tiahrt, to which you refer, that
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the additional language inserted into the Lead Warning Statement
to provide clarification was permissible. However, EPA and HUD
also belisve that some alterations to the Lead Warning Statement
could result in violations if they mischaracterize the hazards of
lead exposurs or misstate the requirements of the law.

With regard to the rest of the diseclosure and acknowledgment
form, the regulation did not mandate specific language, but
rather set out requirements and the final rule preamble provided
a sample form. EPA and HUD provided a sample format == but net a
required form ~- to allow for flexibility in the development of a
form that would satisfy the Disclosure Rule as well as any state
or lecal requirements. Therefore, apart from the Lead Warning
Statement, lessors or sellers are free to use whatever language
they believe is appropriate to meet the requirements for the
disclosure and acknowledgment form set out in ZPA regulations at
40 CFR 745.113 and in HUD regulations at 24 CEFR 35,82,

7. Approval of standard disclosure and acknowledgment form.

You also asked whether HUD and EPA require a standard
disclosure and acknowledgment form and whether there is a
procedure to approve alternative forms. The answer i3 no te both
gquestions. The Disclosure Rule did not require any particular
form; therefore, HUD and EPA de not approve forms, and do not
have a procedure to do so. EPA will provide copiées of this
letter to its Regional Offices so that they are clear on EPA’ S
and HUD's joint position on this issue. ‘

8. Enforcement.

You indicated that NAR would like to discuss an appropriate
mechanism for addressing enforcement concerns., When you met with
EPA staff on April 18, 2001, you discussed regular meetings te
discuss enforcement. HUD and EPA’s Office cof Enforcement and
Compliance Assistance are pleased to convene such meetings at
your reguest,

9, FPederal lLead-Based Paint Pamphlet.

You inguired as to whether it is permissible to continue to
use the 1995 version of the pamphlet, “Project Your Family From
Lead in Your Home” to comply with the disclosure rule, since this
publication was revised in 1999. The answer is yes., The 1995
version may be used in the short term to comply with the rule.
For copies of the newer version you may contact the National Lead
Information Clearinghouse at 1-800-424-LEAD or download it
directly from HUD's website at www.hud.gov/offices/lead or EPA's
website at www.epa.gov/lead.
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EPA is in the process of further revising the pamphlet to
include lead hazard information resulting from the publication of
the final TSCA section 403 rule, Tdentification of Dangerous
lLevels of Lead (66 FR 1208=1240; January 5, 2001), and hopes to
make the revised pamphlet available in September, 2001. Although
older versions of the pamphlet may still be used in the short
term, EPA and HUD will be recommending that persons distributing
the pamphlet switch to the 2001 versiocn as scol as possible, so
+hat the public receives the most up-to-date information
regarding the lead hazard standards.

10. EPA’'s Renovation Rule.

In the materials you supplied to EFA before the April 18,
2001, meeting, you discussed NAR's concerns with the Renovation
Rule. EPA is interested in your comments on the burden of
complying with the current regulatory regquirement to distribute
the federal lead-based paint information pamphlet no more than &0
days prior to beginning renovation activities. However, in
considering a change in the requirement to once a year, as you
suggest, EPA would need to compare the effectiveness of annual
distribution to the present method. We do not know of any data
that compare the two methods. Therefore, we propose to work with
your industry and other affected entities to develop the data
through the use of a survey, At cur next meeting, EPA staff will
be able to fully explain the proposed project and how you can be
involved in all aspects of planning and implementation.

11, HUD’z Lead-Safe Housing Rule.

In your May 1%, 2001, letter to HUD, you asked whether the
HUD-negotiated rate for lead-based paint inspections in project-
based section 8 housing can be extended to landlords ¢f tenant=
based housing. This issue was addressed in HUD's letter of
May 21, 2001, which stated that landlords are free to negotiate
with the contractor doing the lead paint inspections in project-
based housing and can get further information from Mr. Avery
Recton in HUD's Office of the Chief Procurement Officer. He may
be reached at (202) 708~1772, extension 7126.

vYour final guery was whether HUD would consider further
extensions to the Lead Safe Housing Rule after August 10. On
August 3, HUD issued its Notice OHHLHC=-01-05, announcing that the
Office of Healthy Homes and Lead Hazard Control will recelive
updated Transiticn Implementation Plans posted by September 10
for the transition from previous HUD lead rules to the Lead Safe
Housing Rule from jurisdictions receiving transition assistance.
If the updated Plan demonstrates good faith efforts to build
capacity, HUD will conclude that compliance is not feasible for
the applicable programs and/or disciplines in that jurisdictioen,
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and extend the transition assistance period. No further
extensions will be provided beyond January 10, 2002. The Notice
is on HUD's lead web site, www ., hud.gov/offices/lead, at the top
of the "What's New" column. Questions about the Notice may ke
directed to HUD's Lead paint Compliance Assistance Center at,
toll-free, 1-866-HUD-1012.

We hope that you find this information on your 11 guestions
useful. If you have any additional guestions do not hesitate to
contact David E. Jacebs of HUD at (202) 755-4973, cr Ellie Clark

of EPA at (202) 260-3402.

Sincerely,

Linda Vlier Moos David E. Jacebs, Ph.D.

Acting Director Director

National Program Office of Healthy Homes and
Chemicals Division Lead Hazard Contrel

U.S. Envirenmental .5, Department of Housing
Protection Agency and Urban Development
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